вторник, 15 марта 2016 г.

Історія -це цікаво.

1.«Козак» і «казах», можливо, однокореневі слова. Вони походять від тюркського «қазақ« — віддалиний, вільний, незалежна людина.
2. У козаків існували свої «держави»: Військо Запорозьке (пізніше — Гетьманщина), Військо Донське, Уральське військо, Червлений Яр. Одне з таких військ дало початок сучасній Україні. До слова, україн / околиць з козацькими поселеннями існувало багато. Наприклад, Рязанська Україна.
3. Дивовижна гра слів сталася з назвами «козаки» і «касоги». Касогами на Русі називали адигів або споріднених з ними черкесів. Черкасами ж назвали запорізьких і кубанських козаків. Дійсно, в Приазов’ї жили черкеси, які тісно взаємодіяли з козаками-донцями і навіть могли входити в козацьке військо.
4. У козаків були свої міста на Дону, Дінці, Дніпрі та Уралі. Найстаріші і найвідоміші з них — Черкаси (XIV століття), Старочеркасск (XVI століття, на місці міста Орна або Ахас), Урюпінськ (можливо, літописний Урюпеск).
5. Козаки часто відособляли себе. У складі козацьких формувань були черкеси і тюрки. У багатьох переписах «козак» до сих пір згадується в якості окремої народності.
6. Козаки як особливий стан існували не тільки на Русі. Козаки були також на службі Речі Посполитої. Прообразом козаків в Угорщині були секеї.
Цікаві факти про козаків7. Нацистські ідеологи вважали козаків нащадками остготів, а тому істинними арійцями.
8. У житті козаків безліч понять культури тюрків: станиця (стан), кіш, караул, осавул, саман, отаман, юрт, майдан, нардек.
9. З культури черкесів козаки взяли теж чимало. Козацькі шашки — «Сашхен».
10. Козаки брали участь у війнах на боці турків, поляків, росіян, білих, червоних.
11. Освоєння і завоювання Сибіру здійснювалося переважно за рахунок козацьких загонів. Тому більшу частину Росії можна було назвати козацькою «Україною».
12. Козаки — традиційно православні християни. Однак в ранні століття козацтва серед «тубільних» загонів можна було зустріти представників самих різних релігій.
Цікаві факти про козаків13. Найстаріша козацька «держава» — Червлений Яр була поглинена Військом Донським, а єдиний верф на Хопрі в пристанському містечку була знищена Петром I, хоча пізніше відновлена.
14. Одне з найкрасивіших козацьких міст — Новочеркаськ. Воно сплановане за зразком кращих європейських міст: з широкими проспектами, площами і бульварами.
15. Число козаків за переписом 1897 року становило близько 3 мільйонів чоловік.
16. Коріння козацтва йдуть в епоху Золотої Орди.
17. Вперше слово козак зустрічається ще в 1303 році в значенні «варта».
18. Додавати, за східною традицією, в кашу родзинки було прийнято ще у козаків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий