среда, 5 октября 2016 г.


                                                            Свято Покрови
Красива осінь вишиває клени
  Червоним, жовтим, срібним, золотим.
  А листя просить: - Виший нас зеленим!
  Ми ще побудем, не облетим!
  А листя просить: - Дай нам тої втіхи!
  Сади прекрасні, роси - як вино.
  Ворони п’ють надкльовані горіхи.
  А що їм, чорним? Чорним все одно.
  Двори стоять у хуртовині айстр.
  Яка ж прекрасна ця рожева,
  Синя й біла хуртовина!..
Покро́ва Пресвято́ї Богоро́диці — християнське  і народне свято, відзначається церквами східного обряду (православними та греко-католиками) 14 жовтня.
З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію, тому 14 жовтня святкується як день УПА, проте деякі історики схильні вважати, що дата утворення є суперечливою..
За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.
Відзначення свята Покрови має дуже глибоку історію в Україні. Хоча свято було впроваджене ще з часів хрещення Русі, особливе шанування Покрови Богородиці починається з 12 століття, при князеві Андрії Боголюбському, який і збудував Покровську церкву на річці Нерль біля свого заміського замку Боголюбове. Перші монастирі на честь Покрови Богородиці виникли в Північній Русі
На території України найстарішою церквою, яка присвячена святу Покрова, є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 р. як фортеця. Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Деякі Покровські храми, переважно 18 століття, вціліли до нашого часу. Загальновідомою ознакою Покрови є те, що вона покриває землю або листям, або снігом.  До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої.  До початку жовтня закінчуються усі найважливіші сільські роботи на землі (в тому числі сівба озимих) — завершено хліборобський цикл робіт. Зібраний урожай (достаток) та більш-менш вільний час дають можливість для проведення весіль. Це найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць.  А на Поділлі дівчата казали: «Свята мати, Покровонько, завинь мою головоньку, чи в шматку чи в онучу — най ся дівкою не мучу. Існувала навіть прикмета: якщо на Покрову сніг — буде багато весіль.
21 лютого 2015 року Президент України Петро Порошенко ініціював встановлення Дня Захисника України, який святкується на Покрову 14 жовтня, державним святом.



Комментариев нет:

Отправить комментарий